پیام خوزستان

آخرين مطالب

افزایش آمار مرگ و میر ناشی از مصرف بالای آنتی‌بیوتیک در ایران | مقاومت میکروبی چطور باعث مرگ فرد می‌شود؟ سیاسی

افزایش آمار مرگ و میر ناشی از مصرف بالای آنتی‌بیوتیک در ایران | مقاومت میکروبی چطور باعث مرگ فرد می‌شود؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایرانی‌ها 3.5 برابر میانگین جهانی آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنند و این فقط ظاهر ماجرا است. واقعیت و پشت پرده ماجرا که خیلی از مردم از آن بی‌خبرند، این است که زیاده‌روی در مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها منجر به مقاومت میکروبی می‌شود.
مقاومت میکروبی به زبان خیلی ساده یعنی وقتی بیمار می‌شویم، میکروب‌ها نسبت به داروهایی مثل آنتی‌بیوتیک مقاوم می‌شوند و آنتی بیوتیک‌ها دیگر اثر سابق خود را نخواهند داشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در نتیجه، عفونت در بدن فرد بیمار باقی می‌ماند و شدیدتر می‌شود و ممکن است منجر به مرگ او شود. سالانه بیش از 5 میلیون مرگ‌ومیر در دنیا به دلیل مقاومت میکروبی یا مقاومت دارویی اتفاق می‌افتد که علت آن مصرف بی‌رویه و غیرضروریِ آنتی‌بیوتیک است. آماری که به گفته سازمان جهانی بهداشت، تا 5 سال دیگر 2 برابر خواهد شد. در ایران هم سالانه تعداد قابل توجهی از مرگ‌ومیرها به این دلیل ثبت می‌شود. موضوعی بسیار نگران‌کننده که نیازمند برنامه‌ریزی و فرهنگ‌سازی جدی است.
شیوع یک پاندمی بی‌سروصدا در زمان پاندمی کرونا میزان مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در جان افزایش چشمگیری پیدا کرد. در ایران این آمار 4 تا 10 برابر بیشتر از سایر کشورهای جهان گزارش شده بود. استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ به خصوص آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر علاوه بر افزایش هزینه‌های نظام سلامت، میزان مرگ‌ومیر را هم افزایش می‌دهد. موضوعی که بیشتر مردم از آن خبر ندارند.
اما مقاومت میکروبی یا دارویی دقیقا چطور می‌تواند باعث مرگ یک نفر شود؟ پزشکان می‌گویند میکروب‌های بیماری‌زا از توان بالایی برای تکثیر، رشد و تولید سموم میکروبی برای آسیب زدن به بافت‌های بدن برخوردارند. بنابراین تکثیر زیاد میکروب‌ها و تولید سموم میکروبی می‌تواند منجر به آسیب بافت‌های بدن در اندام‌های مختلف شود، ایجاد شوک عفونی کند و درنهایت باعث ایجاد اختلالات قلبی عروقی و مرگ فرد شود. در این میان کارکرد آنتی‌بیوتیک‌ها این است که تعداد متابولیت‌های میکروبی را کنترل کنند و آنها را از بین ببرند و اگر آنتی‌بیوتیک نتواند عمل کند، بدن با رشد بی‌رویه و طغیان میکروب‌ها و باکتری‌ها روبرو خواهد شد و درنهایت موجب مرگ فرد می‌شود. به گفته متخصصان، مقاومت آنتی‌بیوتیکی حتی درمان بعضی از بیماری‌ها را سخت می‌کند. موضوعی که خیلی از ما نسبت به آن اطلاعی نداریم.
دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور در گفتگو با همشهری‌آنلاین به موضوع خیلی مهمی اشاره می‌کند و می‌گوید: بیماری‌ای که می‌تواند در آینده تبدیل به تهدید بزرگ جهانی شود، سرخک و مالاریا و سایر بیماری‌های عفونی نیستند. بلکه “مقاومت میکروبی” است.
دکتر رمضانی می‌گوید: ویروس‌ها پتانسیل ایجاد پاندمی و طغیان‌های بزرگ در جهان را دارند. مثل کرونا. اما تهدید بزرگ دیگری وجود دارد که به آن “پاندمی سایلنت” یا “پاندمی بی‌سروصدا” گفته می‌شود و آن “مقاومت میکروبی” است. مقاومت میکروبی مثل کرونا پرسروصدا نیست که مردم نگران شوند و وحشت‌زده در قرنطینه بمانند. این تهدید خیلی بی‌سروصدا دارد در دنیا و کشور ما اتفاق می‌افتد و دلیلش هم مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها در انسان‌ها، دام و آبزیان است.
آنتی‌بیوتیک‌هایی که بی‌اثر شده‌اند آنتی‌بیوتیک‌ها در ابتدا با هدف محافظت از سلامت انسان‌ها و حیوانات کشف و تولید انبوه شدند اما همان دارو حالا به دلیل مصارف نابجا، بلای جان انسان‌ها شده است. پنی‌سیلین که اولین آنتی‌بیوتیک تولیدشده در دنیا محسوب می‌شود، در دهه 1920 توسط «السکاندر فلمینگ» کشف شد. دارویی که تاثیر شگرفی بر حیات انسان گذاشت، اما تنها بعد از حدود 20 سال، اولین مقاومت‌های میکروبی به پنی‌سیلین گزارش شد و از آن به بعد، مکررا با تولید آنتی‌بیوتیک‌های مختلف، مقاومت‌های میکروبی مختلف هم گزارش شده است.
به گفته دکتر رمضانی، مصرف بی‌رویه و غیرضروری آنتی‌بیوتیک‌ها دارد باعث می‌شود که باکتری‌ها در دنیا مدام به سمت افزایش مقاومت بروند. نتیجه‌اش هم این می‌شود که انسان با باکتری‌هایی بیمار می‌شود که ما برای آنها دارویی نداریم. یعنی عفونتی که قبلا خیلی راحت می‌توانستیم درمانش کنیم، حالا غیر قابل درمان می‌شود. به این شکل که عفونت جدی می‌شود و می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود و ما نمی‌توانیم کاری برایش کنیم. چون ابزارِ دست‌ ما که آنتی‌بیوتیک‌ها بودند، به خاطر مصرف بی‌رویه، از دست‌مان گرفته شده است. متاسفانه آنتی‌بیوتیک‌های جدیدی هم ساخته نمی‌شوند که بتوانیم با کمک آنها با این باکتری‌ها مقابله کنیم.
نگران این 2 بیماری هستیم دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور می‌گوید: گسترش بیماری‌های عفونی در کل دنیا خیلی سریع شده و ما باید دربرابر یک سری بیماری عفونی که پتانسیل طغیان و همه‌گیری دارند مثل کرونا، آمادگی داشته باشیم. اما غیر از ویروس‌ها، مساله‌ دیگری که می‌تواند تبدیل به تهدید بزرگ جهانی شود، “مقاومت میکروبی” است. این تهدید خیلی بی‌سروصدا دارد اتفاق می‌افتد و دلیلش هم مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها در انسان‌ها، دام و … است و اگر جلوی این روند گرفته نشود، افراد زیادی در آینده به دلیل عفونت‌های غیرقابل درمان، جان خود را از دست خواهند داد.
این متخصص بیماری‌های عفونی توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: ما بیشتر از هر بیماری‌ای، نگران شیوع 2 بیماری هستیم. یک، بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان. مثل کرونا. و دیگری، مقاومت میکروبی یا دارویی. از میان این 2 مورد هم مقاومت میکروبی الان تهدید بزرگ‌تری برای دنیا محسوب می‌شود.
به گفته رمضانی، اینها مهم‌ترین بیماری‌هایی هستند که از جنبه بهداشت عمومی، اقتصادی و اجتماعی حائز اهمیت هستند و ما باید برای مقابله با این اولویت‌هایی که در حوزه سلامت هستند، آمادگی لازم را داشته باشیم.
بیشتر بخوانید؛
یک تجویز اشتباه؛ مرگ میلیون‌ها نفر مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک نه تنها در انسان، بلکه در حوزه کشاورزی و دام و طیور و آبزیان هم وجود دارد که باید ساماندهی شود. دکتر رمضانی می‌گوید: ما باید با محدود کردن مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در انسان، دام و … جلوی سرعت رشدش را که خیلی هم سریع دارد در دنیا اتفاق می‌افتد، بگیریم.
دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور تاکید می‌کند که سلامت انسانی، بهداشتی، حیوانات، محیط‌زیست و صنایع غذایی باید در کنار هم مورد توجه قرار بگیرند تا بتوان مقاومت میکروبی را کنترل کرد.
به گفته متخصصان، اگر یک داروی قلبی و عروقی به اشتباه تجویز شود، یک نفر می‌میرد اما اگر آنتی‌بیوتیک اشتباه تجویز شود، میلیون‌ها نفر می‌میرند. چون میکروب مقاوم فقط در بدن یک نفر نمی‌ماند و می‌تواند از طریق تماس، هوا، آب، غذا یا محیط بیمارستانی به افراد دیگر سرایت کند. در نتیجه، عفونت‌هایی به وجود می‌آیند که درمان‌پذیر نیستند و به سرعت منتشر و منتقل می‌شوند. و اگر دارویی برای درمان آنها نباشد، افراد زیادی در سراسر جهان جان خود را از دست خواهند داد.
به گفته کارشناسان، هر قدر مقاومت میکروبی پیشرفته‌تر و در سطوح بالاتر باشد، درمانی برای آن وجود ندارد یا درمان‌ بسیار گران‌قیمت تمام خواهد شد. البته به گفته کارشناسان، درمان‌های احتمالی هم بهبودی کامل ایجاد نمی‌کنند و تنها احتمال بهبود فرد را افزایش می‌دهند و درنهایت امکان مقاومت به این درمان‌ها هم وجود دارد.
منبع خبر: همشـهری
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران؛ نقدی بر نحوه برگزاری و اهداف فرهنگی حقوق زنان، قربانی تأخیر؛ لایحه منع خشونت از مجلس پس گرفته شد الان بخر، بعداً پرداخت کن(BNPL): آزادی مصرف یا دام بدهی‌های پنهان؟ نقدی بر عملکرد دولت و رسانه‌ها در فاجعه بندرعباس گاف‌های پرهزینه رسانه ملی؛ تشدید اختلافات داخلی و تنش در روابط خارجی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1104463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جایزه اصلی «هفته منتقدان» در جشنواره کن به تایلند رفت

رونمایی از فیلم سینمایی «قهرمان جندی شاپور» در جشنواره فیلم مقاومت

پشت صحنه انفجارهای مهیب در سریال «شاهرگ»

بمب رئال برای ضربه نهایی به بارسلونا

پاسخ آرتتا به شایعه خرید رودریگو؛ گلزن نیاز داریم

ناکامی استقلال در برد دربی لیگ برتری؛ 215 هفته

محرومیت سنگین رودیگر تایید شد

صعود دختر ژیمناست ایران به فینال مسابقات ترامپولین روسیه

نامۀ قالیباف به پزشکیان: حقوق کارمندان باید 20 درصد افزایش یابد

پزشکیان در تبریز دست به تیغ شد

افشاگری فاطیما بهارمست درباره سریال یزدان

تصویری که دست نیکول کیدمن را رو کرد!

رابطه عجیب تلفن‌ همراه و ابتلا به بواسیر

متخصص انتخاب مربیان قهرمان در لالیگا!

پرتاب معجزه‌آسای هالیبرتون

فرونشست؛ زندگی روی 90 هزار کیلومتر مربع بحران

خاطره یوسف سلامی از دفاع امیرعبداللهیان در لبنان و قطر از خبرنگارها

هشدار وزیر خارجه درباره حمله‌ علیه تأسیسات اتمی ایران؛ عراقچی به سازمان ملل نامه نوشت

خوشحالی جناب خان از گرفتن شماره خانم دکتر

برای اینکه بفهمه پسره دوستش داره یا نه نقشه کشیده!

سلمان نمونه یک خواستگار ایده‌آل

زن کلاهبردار در شبکه فساد مالی دستگیر شد

سه ملی‌پوش به دنبال خرید سپاهان

آغاز عصری تازه در میلان با مدیر معروف

لیست دارایی‌های قابل وثیقه‌گذاری برای اخذ وام اعلام شد؛ پایان سلطه چک و سفته

قیمت نفت دوباره به سمت کاهش گام برداشت

تعامل دولت و سرمایه‌گذاران برای رفع چالش‌های مالی طرح‌ها

روایت باقری از مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در مسقط از بهار 1402 تا اردیبهشت 1403

جلایی‌پور: خالص‌گرایان تندرو از الان عزای توافق با آمریکا را گرفته‌اند

ربایش نفتکش اماراتی در آب‌های تحت حاکمیت ایران تکذیب شد

چشم های جناب خان کلا نمیبینه!

نباید این را میگفت

علی تو زن داری؟

صحبت های جالب بازیگر نقش بهروز در سریال پایتخت

هوش مصنوعی می‌تواند در مناظره‌ها پیروز شود

روایت مهمانان مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در مجلس از رئیس جمهورِ شهید

دفاع تحلیلگر عمانی از ایران؛ وقتی ایران پیشتاز انرژی پاک شد، غرب سناریوی "بمب اتم" را نوشت!

ماجرای تنها عکس خانوادگی شهید رئیسی

سخنگوی سپاه: صهیونیست‌ها دست به تعرض بزنند پاسخی ویرانگر می‌گیرند

ناگفته‌های رئیس دفتر شهید رئیسی از روابط سعید جلیلی با رئیس جمهورِ شهید و دولت

آمریکا بخش ساخت‌وساز ایران را تحریم کرد

بازیگر نقش مادر عزتی: جواد خیلی خاکی است

یامال در رئال؛ مدیر بارسلونا جواب داد

گلایه عضو هیئت مدیره از سروش و ستاره‌ها!

ناگلزمان: از امروز فقط یک هدف داریم، فینال مونیخ!

پیام خاص قلعه‌نویی برای آینده‌های فوتبال

اخراج شماره 10؛ آخبارساین لطف بارسا به یامال

پلیس ازبکستان در تعقیب سارق پول‌های کاراته ایران

اولین واکنش سیدورف به حضور در استقلال

پرسپولیس فقط یک‌سال ثروتمند بود!